Menu
Meer over De Kringwinkel
Kringblog
Geven maakt gelukkiger dan krijgen
Ken je dat triomfantelijke gevoel dat je krijgt als je na een tijd zoeken eindelijk het perfecte geschenk vindt? Dat komt natuurlijk doordat je beseft dat het geven van dat cadeau onmiddellijk een glimlach op het gezicht van de ontvanger zal toveren. Maar wie is er nu gelukkiger? De schenker of de ontvanger? Bij De Kringwinkel weten we het al.

De wetenschap van het geven

Er zijn veel mensen die liever cadeautjes geven dan ze te krijgen. Er is niks zo hatelijk als met trillende vingers een met veel te veel plakband ingepakt geschenkje openen terwijl de schenker je vol verwachting aanstaart. Om nog maar te zwijgen over die andere glurende nieuwsgierigen die om één of andere reden altijd ineens opdagen als ze inpakpapier horen ritselen. En het is precies dan dat je het beseft: geven is veel leuker dan krijgen! Maar wist je dat dat ook wetenschappelijk bewezen is? Onderzoek aan Harvard heeft uitgewezen dat geld uitgeven aan anderen je gelukkiger maakt dan iets te kopen voor jezelf. En als die knappe koppen het zeggen, zal het wel waar zijn zeker?

Er zijn veel mensen die liever cadeautjes geven dan ze te krijgen.
Decluttering is één ding, maar heb je ook al aan upcycling gedacht?
Foto: Pinterest

Geven kan gratis

Geven hoeft natuurlijk niks te kosten. (En om eerlijk te zijn: liefst zo weinig mogelijk!) Je kan ook gewoon tijd, liefde en vriendschap geven. Cheesy, but true. En voor wie toch graag ‘dingen’ schenkt, zijn er nog massa’s mogelijkheden. Kijk eens rond in je huis, of ga eens langs bij De Kringwinkel. Wedden dat je met een beetje geluk snel voor iedereen op je lijstje een (bijna) gratis cadeau hebt gevonden?

Creatief geven

Nee, het is niet omdat we zeggen dat je iets van jezelf moet geven, dat je meteen naar die lelijke vaas van tante Julia moet grijpen. Decluttering is één ding, maar heb je ook al aan upcycling gedacht? In geen tijd maak je van eender welk voorwerp een uniek pronkstuk. Neem bijvoorbeeld al die inmaakpotten die je in huis hebt gehaald in een vlaag van wild enthousiasme omdat je vanaf nu al je confituur zelf ging maken. Daar kan je er best een paar van missen, toch? Maak er gewoon leuke terrariums van, of vul ze met koekjesingrediënten en doe het geheel als kant-en-klaar bakpakket cadeau aan je nichtje. Of nog beter: maak eindelijk die confituur! Zo heb je altijd een zelfgemaakt geschenkje in huis. Dat apprecieert iedereen toch?

Geven verpakt als egoïsme

Maar het stopt niet bij het geschenk zelf. Wie een cadeau wil geven, kan het best ook even inpakken. En waarom zou je niet kiezen voor een duurzame verpakking? Een pagina uit een oude krant of boek met een streepje washi-tape of een leuk prentje op, een restje stof gecombineerd met groen uit de tuin, een oud blik met een kleurige strik op… Of kijk eens rond in De Kringwinkel voor een originele doos. Ook als je denkt aan het milieu zijn er 1001 manieren om je geschenkje te verpakken. Nog een eenzaam puzzelstukje of retro postkaartje eraan als naamkaartje en je bent klaar om weer iemand gelukkig te maken met jouw prachtige cadeau. En zeg nu zelf: als jij door creatief bezig te zijn kan doen wat je graag doet, en je maakt daar achteraf toevallig iemand gelukkig mee… Is geven dan niet een klein beetje egoïstisch?

‘Gegoven is gegoven’

En dan is het zover: je cadeautje is overhandigd. En het resultaat van je gift zie je meteen aan de mondhoeken van de ontvanger. Als kind waren er wel meerdere methodes om te achterhalen of dat geschenkje wel in de smaak viel. Even proberen afpakken en je kende het resultaat. Als iemand écht blij was, trok die net op tijd het pakje weg met de gevleugelde woorden: ‘Gegoven is gegoven.’ Maar dat kan je nu echt niet meer maken. Niet het afpakken, en niet die grammaticale blunder.

Als jij door creatief bezig te zijn kan doen wat je graag doet, en je maakt daar achteraf toevallig iemand gelukkig mee… Is geven dan niet een klein beetje egoïstisch?
Foto: Pinterest

Dus wat als je iets écht, maar dan ook écht niet leuk vindt? Beleefd aannemen en bedanken? Ja, maar op den duur vind je gewoon geen plaats meer voor al die ongewenste cadeaus, om nog maar te zwijgen over de andere spullen die je bijeengesprokkeld hebt. Kringwinkel to the rescue! Geef alles maar aan ons. Wij zijn namelijk overal blij mee: van dat funky servies van je gekke tante tot de vergeten platencollectie van je ex. Opgeruimd staat netjes. En je maakt er nog iemand gelukkig mee ook: jezelf! Want als je weet dat iemand gelukkig wordt van jouw kringdingetjes, geeft dat je een zalig warm gevoel vanbinnen. Nog niet geprobeerd? Gewoon doen, je zal wel zien dat het werkt. Tot binnenkort?

Deel deze pagina:
Overzicht
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
youtube instagram shop auction