Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing bij verkoop in de winkelruimte van de verkoper.
Tenzij er uitdrukkelijk en schriftelijk wordt van afgeweken, wordt de contractuele relatie tussen de koper de verkoper uitsluitend geregeld door deze algemene voorwaarden. Deze algemene voorwaarden hebben steeds voorrang op de algemene voorwaarden van de koper.
De verkoper kan de algemene voorwaarden op elk moment wijzigen. De toepasselijke algemene voorwaarden worden bepaald door het tijdstip waarop de koopovereenkomst tot stand komt. De actuele algemene voorwaarden worden geafficheerd in de winkelruimte en gepubliceerd op de website van de verkoper. Indien een schriftelijke verkoopovereenkomst wordt opgesteld, wordt een uittreksel met de belangrijkste bepalingen opgenomen op de achterzijde. Bij facturen wordt een link naar een online versie van de algemene voorwaarden opgenomen..
De huidige algemene voorwaarden zijn laatst gewijzigd op: 9/05/2025.
Definities
Koper: elke persoon, natuurlijke persoon of rechtspersoon, die een koop afsluit met de verkoper.
Consument: elke koper die een natuurlijke persoon is en handelt voor doeleinden buiten zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit
Professionele koper: elke koper die handelt binnen zijn handels-, bedrijfs, ambachts of beroepsactiviteit
Verkoper: Kringwinkel […], met zetel te […], met als ondernemingsnummer […], met contactgegevens: Tel.: […] Website: […] Email: […]
Tweedehandsgoederen: goederen die eerder in gebruik zijn genomen of goederen die niet langer via de voor die goederen gebruikelijke verkoopkanalen kunnen worden verkocht en door particulieren of ondernemingen zijn geschonken of voor een verlaagde prijs zijn verkocht aan de verkoper met oog op verkoop als tweedehandsgoed, eventueel na herstelling. Goederen die zijn samengesteld uit een combinatie van tweedehands en nieuwe onderdelen, worden beschouwd als tweedehandsgoederen zolang de prijs van de nieuwe onderdelen minder dan de helft van de verkoopprijs bedraagt.
Prijs
De prijzen vermeld in de winkelruimtes zijn inclusief BTW en andere taksen en bijdragen, maar bevatten niet de kost van een eventuele levering.
De koper die geen consument is en goederen aankoopt om te gebruiken als investeringsgoed, dient dit bij de verkoop mee te delen met oog op de toepassing van het correcte BTW-tarief.
Indien bij de prijsaanduiding van een goed kennelijk een materiële vergissing is gebeurd, zal de koop slechts plaatsvinden nadat de foutieve prijs is rechtgezet en de koper de rechtgezette prijs heeft aanvaard.
Goederen zonder prijsaanduiding of waarbij er klaarblijkelijk manuele wijzigingen zijn gebeurd aan de oorspronkelijke prijsaanduiding, worden niet verkocht.
Betaling
Alle betalingen geschieden contant aan de kassa van de verkoper, cash of met een elektronisch betaalmiddel (bankkaart, app) dat compatibel is met de betaalinfrastructuur van de verkoper. Uitstel van betaling wordt niet toegestaan, tenzij anders overeengekomen.
De verkoper behoudt zich het recht voor de betaling in cash te weigeren indien het nominale bedrag van het aangeboden biljet niet in verhouding staat tot het verschuldigde bedrag.
Betaling met waardebonnen
Elke waardebon is voorzien van een unieke code. De waarde en de duur en eventueel toepasselijke specifieke gebruiksvoorwaarden vindt de koper op de waardebonnen zelf/of in de e-mail waarin de code is opgenomen. Iedere waardebon is gedurende een bepaalde periode geldig. Na de vervaldatum kan de waardebon niet meer worden gebruikt.
Indien de verkoper de prijs terugbetaalt van een goed dat geheel of gedeeltelijk met een waardebon werd aangekocht, gebeurt de terugbetaling geheel of gedeeltelijk door afgifte van een nieuwe waardebon van dezelfde waarde.
Garantie
Wanneer de goederen een gebrek vertonen op het moment van de koop, heeft de koper recht op vervanging of herstel van het goed, ofwel terugbetaling of vermindering van de prijs (voor de consument is dit de wettelijke garantie, voor de professionele koper is dit de vrijwaringsregeling bij verborgen gebreken).
Tenzij anders is bepaald, zijn de goederen die de verkoper aanbiedt tweedehandsgoederen. De koper aanvaardt dat het mogelijk is dat deze goederen niet aan dezelfde standaarden beantwoorden op vlak van duurzaamheid, functionaliteit, kwaliteit, repareerbaarheid en beveiliging als nieuwe goederen en uiterlijke sporen van gebruik en slijtage kunnen vertonen. De koper houdt bij de beoordeling of de goederen beantwoorden aan de redelijke verwachtingen van de koper voor gelijksoortige goederen rekening met omstandigheden als de onzekerheid over de identiteit van de producent of de importeur en van opeenvolgende kopers en gebruikers, alsook met de lage verkoopprijs en het ontbreken, in sommige gevallen, van een uitvoerig deskundig nazicht van de zaak voorafgaand aan de verkoop. Dit geldt niet voor goederen die als nieuw worden verkocht.
De koper erkent verder dat de verkoper geen enkele garantie kan geven met betrekking tot de authenticiteit (bijvoorbeeld m.b.t. het materiaal van het goed, het merk, de originele auteur, ontwerper, schilder, …) van de goederen, tenzij indien de goederen uitdrukkelijk voorgesteld worden als authentiek. Indien de koper vaststelt dat te koop aangeboden goed niet-authentiek is en/of namaak betreft, stelt de koper de verkoper hiervan in kennis. De koper doet uitdrukkelijk afstand van elke vorm van bijkomende schadevergoeding in dit kader, behoudens in geval van zware fout of opzet in hoofde van de verkoper of de aangestelden of lasthebbers, en behoudens wanneer de verkoper de authenticiteit wel uitdrukkelijk hebben bevestigd.
Er kan in elk geval geen sprake zijn van een gebrekkig goed indien de koper van het gebrek op vlak van kwaliteit en/of functionaliteit uitdrukkelijk op de hoogte werd gesteld bij de verkoop, bijvoorbeeld in de productomschrijving, en de koper dit uitdrukkelijk en afzonderlijk heeft aanvaard.
Garantie voor de consument
De garantietermijn voor de consument, bedraagt één jaar vanaf de levering voor tweedehandsgoederen. Voor nieuwe goederen is dit twee jaar.
De consument moet de verkoper op de hoogte brengen van het gebrek binnen de twee maanden nadat de consument het gebrek heeft vastgesteld.
De garantie wordt enkel toegekend op vertoon van het aankoopbewijs met barcode. Op het aankoopbewijs mag niets zijn veranderd, doorgehaald, verwijderd of onleesbaar gemaakt, zoniet behoudt de verkoper zich het recht voor de garantie te weigeren.
De garantie geldt enkel voor gebreken die bestonden op het ogenblik van de levering en vervalt indien het gebrek nadien is ontstaan en/of te wijten is aan de koper zelf, onder meer:
Het gebrek dat na de levering is veroorzaakt is door onoordeelkundig transport, val, schokken, oxidatie,... Bij de aankoop van goederen die gemakkelijk schade kunnen oplopen door verkeerde handelingen bij transport (dit zijn in de eerste plaats wasmachines, droogkasten, vaatwasmachines en koelkasten), moet de koper kunnen aantonen dat hij de goederen op een zorgvuldige wijze heeft vervoerd. Deze goederen moeten rechtopstaand voldoende verankerd worden bij vervoer en moeten worden beschermd tegen schokken.
Het aankoopbewijs barcodenummer is veranderd, doorgehaald, verwijderd of onleesbaar gemaakt.
Het toestel is geopend en/of reparaties zijn uitgevoerd door derden en het oorspronkelijk gebrek is hierdoor niet meer vast te stellen of is verergerd;
Het gebrek is een gevolg is van waterschade, brand, ongevallen, bliksem of natuurrampen
Het gebrek is veroorzaakt is door verkeerd gebruik, installatie, opzet, slecht onderhoud of nalatigheid
De garantie geldt niet voor onderdelen of hulpstukken die regelmatig dienen te worden vervangen of gereinigd (zoals batterijen, lampen …).
Gezien de aard van het goed (unieke tweedehandsgoederen) kan vervanging van het goed voor een identiek goed niet geëist worden door de klant. Indien herstel mogelijk is en geen buitensporige kosten met zich meebrengt (in verhouding tot de verkoopprijs van het goed) wordt het goed vakkundig hersteld. Is herstel niet mogelijk of redelijk, dan kan de consument akkoord gaan met een evenredige prijsvermindering of de koop laten ontbinden. De consument kan niet opteren voor ontbinding indien het gebrek gering is.
Indien het goed wordt hersteld als remedie binnen de oorspronkelijke garantietermijn van één jaar, wordt de garantietermijn eenmaal met twaalf maanden verlengd.
Bij herstel of ontbinding van de koop, brengt de koper het gebrekkig goed terug naar de winkel waar het goed werd gekocht. In het geval dat het goed waarvoor de garantie geldt door de verkoper bij de koper werd geleverd, dan kan het goed na de levering kosteloos terug opgehaald op gelijkvloers niveau door de verkoper op het originele leveradres of op een gelijkwaardige afstand. Indien blijkt dat het product niet gebrekkig is of het gebrek niet bestond op het ogenblik van de levering, wordt 50 EUR als kost voor de ophaling van het goed aangerekend.
De prijsvermindering of terugbetaling van de prijs bij ontbinding van de koopovereenkomst vindt pas plaats na ontvangst van het goed door de verkoper en nadat de verkoper zich ervan heeft vergewist dat het goed effectief een gebrek vertoont waarvan het aannemelijk is dat het bestond op het ogenblik van de levering en de garantieregeling dus van toepassing is.
Vrijwaring voor verborgen gebreken voor de koper die geen consument is
Tegenover de professionele koper, geldt de garantieregeling niet. Enkel wanneer er sprake is van een verborgen gebrek en de vordering binnen korte tijd wordt ingesteld, kan aan de professionele koper, naar keuze van de koper, een prijsvermindering (met behoud van het goed) of terugbetaling van de prijs (met teruggave van het goed) worden toegestaan.
Afhaling en/of levering
Kopers worden onmiddellijk in het fysiek bezit gesteld van de goederen op het moment van de aankoop.
Indien de koper het goed niet onmiddellijk kan meenemen en kiest voor latere afhaling, dient de koper het goed binnen de zeven kalenderdagen of op de schriftelijk overeengekomen afhalingsdatum af te halen. Gebeurt dit niet, dan kan de verkoper de koop als ontbonden ten laste van de koper beschouwen en zijn de bepalingen van punt 7 ‘Annulering en ontbinding van de koop’ van toepassing: de verkoper wordt opnieuw eigenaar van het goed en de koper ontvangt een terugbetaling van de prijs waarvan de forfaitaire schadevergoeding van 10% van de verkoopprijs in mindering wordt gebracht (met een minimum van 50 EUR). De vordering tot terugbetaling van de prijs verjaart ten aanzien van de professionele verkoper 1 jaar na het verstrijken van de 7 kalenderdagen voorzien voor de afhaling.
Indien levering mogelijk is, kunnen goederen op verzoek worden geleverd. De goederen worden geleverd op het gelijkvloers, tenzij anders overeengekomen, DPU (Incoterms® 2020). De leveringstarieven staan vermeld op de zonekaart. Deze kaart kan men raadplegen in de winkel of op de website van de verkoper. Goederen worden door de verkoper niet gemonteerd, gedemonteerd of in dienst gesteld en worden nooit geleverd buiten de gebieden in de zonekaart, tenzij dit bij de verkoop anders wordt overeengekomen. Het risico voor beschadigingen, vernielingen en verdwijningen met betrekking tot de goederen gaan over op de koper op het ogenblik van levering op het door de koper opgegeven leveringsadres.
Tussen koper en verkoper wordt een leveringsdatum gelegen binnen de 30 dagen na de koop afgesproken . De leveringsdatum kan niet later dan 24 uur op voorhand gewijzigd worden. Bij een laattijdige annulatie of afwezigheid van de koper blijft de vergoeding voor de levering verschuldigd, eventueel vermeerderd met bewezen onkosten die de verkoper heeft gemaakt door de laatijdige annulatie of afwezigheid (arbeidsuren, opslagruimte,…). In beide gevallen dient de koper binnen de drie werkdagen contact op te nemen met de verkoper om een nieuwe leveringsdatum af te spreken en dient de leveringsvergoeding opnieuw betaald te worden. Gebeurt dit niet, dan kan de verkoper de koop als ontbonden ten laste van de koper beschouwen en zijn de bepalingen van punt 7 ‘Annulering en ontbinding van de koop’ van toepassing.
Indien de verkoper de zaak door omstandigheden niet heeft geleverd op de overeengekomen datum, wordt in onderling overleg een nieuwe leveringsdatum afgesproken. Indien de verkoper het goed opnieuw niet kan leveren op de overeengekomen datum, kan de koper de koop als ontbonden ten laste van de verkoper beschouwen en zijn de bepalingen van punt 7 ‘Annulering en ontbinding van de koop’ van toepassing.
De koper moet direct bij de levering van het goed en ten laatste 48u (voor consument: binnen de twee maanden) na ontvangst een eerste verificatie uitvoeren en controleren of het geleverde goed in overeenstemming is met hetgeen werd besteld (onder meer wat betreft transportschade, type, hoeveelheid, kleur, stof/materiaal, maat/afmeting en authenticiteit). Ingeval de levering niet conform is en/of beschadigd is, dient de koper de verkoper hiervan onmiddellijk in kennis te stellen via e-mail of in het verkooppunt van de verkoper (en dit bij voorkeur samen met de nodige foto’s die de niet-conformiteit/beschadiging aantonen).
Tussen koper en verkoper kan overeengekomen worden dat de levering aan de koper van een gekochte zaak gepaard gaat met een schenking van een andere zaak aan de verkoper. Beide overeenkomsten staan echter volledig los van elkaar.
Annulering en ontbinding van de koop
De koper en de verkoper kunnen na de totstandkoming van de overeenkomst de aankoop niet meer (geheel of gedeeltelijk) annuleren, behalve wanneer de verbintenis tot levering of afhaling niet nagekomen wordt (zie de bepalingen 6.2, 6.4 en 6.5) of in het kader van de wettelijke waarborg inzake consumentenkoop en verborgen gebreken (zie zie bepalingen onder punt 5).
Indien één van de partijen de koop toch annuleert, of wanneer de koop door één van de partijen als ontbonden wordt beschouwd ten laste van de andere partij (zie bepalingen 6.2, 6.4 en 6.5), dan is de partij die de koop annuleert of lastens wie de koop wordt ontbonden een schadevergoeding verschuldigd van 10% van de prijs (met een minimum van 50 EUR).
Bij een ontbinding ten laste van de koper zal de verkoper de schadevergoeding in mindering brengen van de terug te betalen prijs.
Aansprakelijkheid en overmacht
Tenzij in geval van opzet of zware fout van de verkoper of haar aangestelden, of in geval van lichamelijk letsel ten gevolge van een doen of nalaten van de verkoper of in geval van niet-uitvoering van een verbintenis die één van de voornaamste prestaties van de overeenkomst vormt behalve in geval van overmacht, is de aansprakelijkheid van de verkoper steeds beperkt tot de prijs van het door de verkoper geleverde goed en in ieder geval is de aansprakelijkheid van de verkoper beperkt tot de aansprakelijkheid die dwingend door de wet is opgelegd.
De verkoper is niet gehouden tot het vergoeden van onrechtstreekse schade en/of gevolgschade die onvoorzienbaar is op het ogenblik van het sluiten van de overeenkomst en/of morele schade, tenzij in geval van opzet of zware fout van de verkoper of haar aangestelden.
De koper gaat ermee akkoord dat de verkoper in geval van samenloop enkel contractueel kan worden aangesproken, behalve in geval van vorderingen voor schade als gevolg van een aantasting van de fysieke of psychische integriteit of opzettelijke fout, dan wel andere wettelijke uitzonderingen van dwingend recht of openbare orde. Ook de hulppersonen van de verkoper kunnen in dergelijk geval niet rechtstreeks buitencontractueel aansprakelijk worden gesteld, tenzij in geval van vorderingen voor schade als gevolg van een aantasting van de fysieke of psychische integriteit of opzettelijke fout, dan wel andere wettelijke uitzonderingen van dwingend recht of openbare orde. Dit alles in ieder geval zonder afbreuk te doen aan de bepalingen omtrent bestuurdersaansprakelijkheid en de wettelijke beperking van aansprakelijkheid van werknemers.
Geen van de partijen is aansprakelijk voor een tekortkoming in de nakoming van hun verplichtingen die veroorzaakt is door overmacht/hardship. Worden conventioneel beschouwd als gevallen van overmacht of hardship: alle omstandigheden die op het ogenblik van het sluiten van de overeenkomst redelijkerwijze onvoorzienbaar waren en onvermijdbaar zijn, en die de onmogelijkheid creëren om de overeenkomst uit te voeren of die de uitvoering van de overeenkomst financieel of anderszins zwaarder of moeilijker zouden maken dan normaal voorzien is (zoals, doch niet beperkt tot oorlog, natuuromstandigheden, brand, inbeslagname, vertragingen bij of faillissement van derde partijen waarop de verkoper beroep doet, personeelstekort, staking, bedrijfsorganisatorische omstandigheden, dreiging en/of daden van terreur, en epidemieën of pandemieën).
Voormelde situaties geven aan de partij die ermee geconfronteerd wordt, het recht de herziening en/of schorsing te vragen van de overeenkomst door een eenvoudige schriftelijke kennisgeving aan de andere partij, zonder dat de partij getroffen door overmacht/hardship enige schadevergoeding verschuldigd is of kan zijn. Indien de situatie van overmacht/hardship langer dan 2 maanden aanhoudt, hebben beide partijen het recht de overeenkomst te beëindigen.
Geen afstand van recht en Partiële nietigheid
Het (herhaaldelijk) niet-toepassen door de verkoper van enig recht, kan slechts worden beschouwd als het dulden van een bepaalde toestand en ontneemt de verkoper niet het recht dit later in te roepen.
De eventuele nietigheid van één of meerdere bedingen uit deze algemene voorwaarden of een gedeelte daarvan, doet geen afbreuk aan de geldigheid en toepasselijkheid van de andere clausules en/of de rest van de bepaling in kwestie. In dergelijk geval zullen de verkoper en de koper onderhandelen om de nietige bepaling te vervangen door een equivalente bepaling die beantwoordt aan de geest van deze algemene voorwaarden. Komen de verkoper en de koper niet tot een akkoord, dan kan de bevoegde rechter de nietige bepaling matigen tot wat (wettelijk) is toegelaten.
Persoonsgegevens
De verwerking van de persoonsgegevens van de koper-natuurlijke persoon (vb. naam, adres,…) gebeurt overeenkomstig de privacyverklaring van de verkoper.
De verkoper engageert zich om van elke klacht binnen de 48 uur de ontvangst te bevestigen en binnen redelijke termijn de klacht te onderzoeken.
Cookies
We gebruiken cookies om uw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op ‘Alles accepteren’ te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.
Deze cookies zijn noodzakelijk om de website of het platform te laten functioneren en vergemakkelijken het navigeren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het gebruik van noodzakelijke cookies.
Met deze cookies kunnen we bezoeken en traffic anoniem bijhouden, zodat we de prestaties van ons platform of onze website kunnen meten en verbeteren.
Deze cookies gebruiken we voor marketingdoeleinden. Ze zorgen ervoor dat we advertenties kunnen optimaliseren op basis van jouw surfgedrag en de relatie met websitebezoekers continu verbeteren.
This website is not optimized for your browser. To enjoy the full experience of this site we advise you to visit
it on a recent version of Google Chrome, Firefox or Safari.