Menu
Meer over De Kringwinkel
Kringblog
Doe-tips om te ontspullen: minder maakt blij!
Ontspullen betekent dat je afscheid neemt van alle dingen die je eigenlijk niet meer nodig hebt. Op die manier creëer je meer ruimte in je huis, maar ook in je hoofd. We geven je graag 5 tips waarmee ook jij aan de slag kan.

“Collect memories, not things”, dat is het motto van elke ontspuller. Als we kijken naar het succes van de opruimboeken van Marie Kondo en Eva Brumagne, kunnen we wel stellen dat die ontspullers steeds talrijker worden. Ontspullen is tegenwoordig een echte trend! Maar hoe pak je het nu concreet aan? Hoe beslis je wat je houdt en wat weg mag? En hoe voorkom je dat je kasten niet snel weer helemaal vol zitten?

 

Tip 1: Bekijk je huis eens door een andere bril

Als je elke dag je rommelige schoenenrek ziet, dan wen je aan dat beeld en besef je niet meer dat ook dit plekje wel eens een opruimbeurt kan gebruiken. Gebruik de tip van de opruimprofessionals: neem foto’s van de verschillende kamers en zie meteen welke hoekjes moeten aangepakt worden.

Tip 2: Hak knopen door

Stel je bij elk voorwerp twee vragen:
1. Maakt dit me blij? 2. Gebruik ik dit vaak?

Is het antwoord op één van de twee vragen “ja”, dan mag dat voorwerp terug in de kast. Zeg je echter tweemaal “nee”? Doe het dan weg. Twijfel je over bepaalde voorwerpen? Verzamel al deze spullen in een doos en plan om ze na een paar maanden nog eens opnieuw te bekijken.

 

Tip 3: Geef de nee-stapel een tweede leven

Voorwerpen die jij niet meer nodig hebt, maar die wel nog in goede staat zijn, kan je naar De Kringwinkel brengen of gratis laten ophalen. Zo geef je je spullen niet alleen een tweede leven, je steunt bovendien onze sociale tewerkstelling en je biedt mensen met een beperkt budget ook de kans om iets leuks op de kop te tikken.

Op 5 mei 2018 organiseert De Kringwinkel trouwens een Dag van de Gever. Breng je spullen naar een Kringwinkel en laat je verwennen!

Tip 4: Wees realistisch

Wat je jarenlang verzameld hebt, dat werk je niet in één dag weg. Begin klein, zodat je snel resultaat ziet en het opruimen niet meteen weer opgeeft.

  • Pak je sokkenlade aan en neem afscheid van je weessokken.
  • Ruim je besteklade op en leg alles wat daar niet thuishoort op de juiste plaats.
  • Gooi die stapel oude kranten en tijdschriften weg.

Combineer je dagelijkse opruimroutine met enkele langere ontspulmomenten en neem zo je hele huis onder handen.

 

Tip 5: Koop bewust

Helemaal ontspuld? Hou je dan vanaf nu aan deze regel: “iets nieuws kopen, betekent iets anders wegdoen”. Koop voortaan ook bewust, nieuw of tweedehands. Spring regelmatig binnen in De Kringwinkel of spreek af met familie of vrienden om grote aankopen te delen.

Deel deze pagina:
Verwante artikels
Overzicht
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
youtube instagram shop auction