Kringwinkel Antwerpen sluit zich aan bij Digital Kiosks’ initiatief om deelstations in te zetten in Antwerpen en de Europese deeleconomie te versterken
Onder leiding van de stad Saint-Quentin in Frankrijk en gefinancierd door de Europese Unie via Interreg Noordzee, heeft een samenwerkingsverband van 12 steden en ondersteunende organisaties het Digital Kiosks initiatief opgezet om 22 stations voor gedeeld gebruik in zeven landen in Europa gezamenlijk te creëren, te testen en te evalueren.
Digital Kiosks bereidt steden voor op de grootschalige inzet van deelstations
Een Europese alliantie van gemeenten, huisvestingsaanbieders, onderzoeksorganisaties, bedrijfsondersteunende organisaties en Europese netwerken hebben zich verenigd om het gebruik van gedeelde stations in heel Europa te versnellen.
De partners van Digital Kiosks zullen in co-creatie nieuwe use cases testen en evalueren en exploitatie- en bedrijfsmodellen voor deelstations ontwikkelen. Het initiatief van 3,66 miljoen euro, dat wordt gefinancierd door het Interreg North Sea programma, is de eerste samenwerking in heel Europa om lokale ecosystemen voor delen op te bouwen door middel van het co-creëren, testen en evalueren van stations voor delen om lokale strategieën voor de deeleconomie voor steden en woningbouwverenigingen te stimuleren.
In de komende drie jaar zal het initiatief Digital Kiosks:
Kringwinkel Antwerpen gaat twee deelstations testen om onze rol in logistiek, klantenbetrokkenheid en operationele efficiëntie van de deeleconomie te onderzoeken. We willen begrijpen hoe we delen kunnen integreren in onze huidige activiteiten, gaande van huishoudtoestellen tot vrijetijdsuitrusting en fietsen. Samen met UGent en Hogeschool Utrecht worden zo Europese richtlijnen gedefinieerd om circulaire economische organisaties te helpen in het opzetten van deelstations en andere deel services.
De visie van Digital Kiosks: van een allesverslindende economie naar een hoogwaardige toegangseconomie
Digital Kiosks werd gelanceerd met als doel ons verveelde consumptiemodel aan te pakken. De gemiddelde bewoner van West-Europa bezit meer dan 10.000 goederen, waarvan 80% minder dan 3 keer per jaar wordt gebruikt. De gemiddelde boormachine wordt slechts 12 minuten in zijn hele levensduur gebruikt en een stofzuiger blijft 98% van zijn hele levensduur ongebruikt. Het kost enorm veel energie en grondstoffen om deze producten te produceren. Maar als onze enige optie is om ze te kopen, staan deze voorwerpen op schappen, onderbenut en stof te vergaren in elke flat, elk huis en elk kantoor in Europa.
De sharing economy heeft de kracht om dit consumptie paradigma te veranderen. In plaats van de vicieuze cirkel van het kopen van (vaak laagwaardige) goederen die in kasten belanden en snel worden weggegooid, kunnen we een duurzame consumptiecyclus creëren. Deze cyclus legt de nadruk op het delen of huren van duurzame producten die gemakkelijk toegankelijk zijn voor iedereen via verschillende toegangsdiensten en lokaal gerepareerd en hergebruikt kunnen worden.
Deelstations - de infrastructuur voor een deelrevolutie
Deelstations zijn een nieuwe vorm van infrastructuur die burgers in staat stelt om deel te nemen aan de deeleconomie. Een deelstation is een geconnecteerde lockerkast dat goederen bevat om te delen in woongebouwen, openbare ruimtes, bedrijven, enzovoort, waardoor het gemakkelijk wordt om toegang te krijgen tot goederen wanneer nodig is.
Net als bij gedeelde fietssystemen selecteert en reserveert de gebruiker de goederen op hun telefoon, haalt ze op en zet ze na gebruik terug in het station. Meerdere gebruikers kunnen de items huren wanneer ze die nodig hebben.
Deelstations hebben de kracht om de toegangseconomie in steden handiger, zichtbaarder en leuker te maken. Vergeleken met bestaande oplossingen bieden ze een eenvoudige, betrouwbare en kostenefficiënte dienst om voor een korte periode toegang te krijgen tot goederen in de stad.
Testen van nieuwe use cases voor het delen van stations
22 deelstations worden ingezet in het hele Digital Kiosks-project, waaronder 9 in openbare ruimtes, 2 in mobiliteit hubs, 6 in lobby's van gebouwen en 5 in gemeenschapsruimtes.
Maak kennis met de alliantie
Digital Kiosks brengt changemakers van de deeleconomie over heel Europa samen in een continentale taskforce voor planning en actie op het gebied van de deeleconomie:
Kringwinkel Antwerpen werkt samen in dit project met stad Saint-Quentin, Wandsbek District van de stad Hamburg, gemeente Amersfoort, Sociale huisvester Familjebostäder, Hogeschool Utrecht, Universiteit Gent, bedrijfsondersteunende organisatie Euratechnologies, stad Bergen, stad Sint-Niklaas, gemeente Vesthimmerland en Holland Circular Hotspot (HCH).
Blijf op de hoogte
Volg Digital Kiosks op LinkedIn om op de hoogte te blijven van het project. Vragen kunt u richten aan info@digitalkiosks.org.
Digital Kiosks is een Interreg Noordzeeproject dat medegefinancierd wordt door de Europese Unie.
Start project: Mei 2024