De productie van fast fashion heeft een grote impact op onze planeet. Kledij die je niet draagt een tweede leven geven, is daarom erg belangrijk. Kringwinkel Stroom start samen met Aalsterse handelaars en bedrijven een samenwerking voor nog meer lokaal hergebruik.
Je kleren een tweede leven geven, wordt nu nog makkelijker.
Door het plaatsen van kleine geefpunten bij lokale partners willen we de levensduur van textiel verlengen. Foute aankopen, kinderkledij die te klein is of broeken die te strak zitten, kan je voortaan ook kwijt bij handelaars in Aalst. Anna Pops, Café De Nîmes, Clothilde, Fonetik, Jules, Mouton, Ohne, Pastoor, Tiffanys en Veritas, allemaal lokale handelaars die inzetten op duurzaam ondernemen, plaatsen een inzamelbox voor textiel. Maar ook bedrijven kunnen partner worden. Zo geeft Jan De Nul het goede voorbeeld met het plaatsen van 2 boxen in hun kantoren aan de Tragel. Een mobiel geefpunt bestaat uit een kleine stijlvolle box, gemaakt van parketresten door een lokale schrijnmaker, en is voorzien van een digitale vulgraadmeter. Wanneer de box bijna vol is, wordt een melding verstuurd naar de Fietserij. Zij sturen een fietskoerier langs om het textiel op te halen.
Check hier het overzicht van alle deelnemende handelaars en bedrijven.
Kringwinkels staan voor sociale tewerkstelling.
Alle ingezamelde kledij wordt vervolgens in Erembodegem gesorteerd en winkelklaar gemaakt door de medewerkers van Stroom. We verzamelen en verwerken maandelijks 50 ton textiel! Daar zijn we bijzonder trots op, des te meer omdat we deze kleding maximaal aanbieden in lokale Kringwinkels of onze outlet De Kilomeet.
In totaal werken er 130 mensen bij Stroom. Onze producten hebben een verhaal, onze mensen ook. Erkende vluchtelingen, langdurig werklozen, mensen met een psychosociale problematiek...allemaal dragen ze hun steentje bij, van de ophaling tot het sorteren van textiel. Kringwinkel zorgt voor jobs op maat, biedt opleidingen op de werkvloer, ook Nederlands leren hoort daarbij.
Kledij is een basisbehoefte, maar niet iedereen heeft de middelen om dit te kopen.
In onze winkels vind je altijd een ruim aanbod nette en degelijke tweedehandskledij aan basisprijzen. Ook werken we nauw samen met OCMW’s van verschillende gemeenten. Mensen die steun aanvragen, krijgen meubelen of kledij aan 40% korting of volledig gratis. In 2022 schonk Stroom op deze manier €12.900 aan steunaanvragen.
Dit project sluit mooi aan bij de samenwerking die Kringwinkel Stroom vorig jaar opstartte ism Sportwijk Schotte. Het geefpunt in Schotte is specifiek voor het inzamelen van sportkledij en materiaal. Ondertussen staat er een 2de geefpunt voor sportmateriaal bij het Huis van Het Kind.
Ben je een handelaar of bedrijf en heb je interesse voor een mobiel geefpunt?
De plaatsing wordt verzorgd door Stroom vzw. Na 6 maanden volgt er een evaluatie van de samenwerking. De mobiele geefpunten worden met een vulgraadmeter gemonitord. Contacteer ons via mail info@kringwinkelstroom.be
Meer weten? Hierbij de link naar de reportage op TV Oost