Menu contact
Gratis ophaling: 09 224 07 15
Bezoek de nationale Kringwinkel website
Meer over deze Kringwinkel

Het textielverhaal van naald tot draad

Breng je herbruikbare kledij en textiel naar Kringwinkel Ateljee: iedereen wordt er beter van!
Hoezo? Dat leggen we uit in 7 vragen en 7 antwoorden.

1. Waar kan ik terecht met kledij en textiel?

  • In alle Kringwinkels Ateljee tijdens de openingsuren.
  • Kringwinkel Ateljee organiseert huis-aan-huisinzamelingen in Deinze, De Pinte, Evergem, Lovendegem, Nazareth, Nevele, Sint-Martens-Latem en Zulte.
  • In Gent en Destelbergen duiken onze textielcontainers op in verschillende wijken. Ze blijven er staan gedurende twee weken. Wanneer staan ze in jouw buurt? Neem een kijkje op je afvalkalender van IVAGO of op de website van IVAGO.
  • Op de volgende containerparken vind je textielcontainers van Kringwinkel Ateljee: Gent, Evergem, Sint-Martens-Latem, Deinze, Nazareth, Gavere, De Pinte.
  • Grotere hoeveelheden textiel? Aarzel niet en bel onze ophaaldienst: 09 224 07 15 (elke werkdag van 8u30 tot 17u00).

2. Komt de kledij die ik schenk aan Kringwinkel Ateljee terecht bij mensen die het echt nodig hebben?

Ja. In de eerste plaats hanteren we bij Kringwinkel zo laag mogelijke prijzen. Bovendien geven we 30% korting aan mensen die het financieel moeilijk hebben. Deze korting wordt toegekend in samenwerking met professionele hulpverleners (bijv. OCMW, CAW). In dringende gevallen geven we kledij (en andere goederen) gratis (noodhulp).

Wat gebeurt er met het geld van de kledij die in de winkels verkocht wordt?

3. Wat gebeurt er met het geld van de kledij die in de winkels verkocht wordt?

Kringwinkel is maar één van de sociale tewerkstellingsprojecten van Ateljee vzw. De inkomsten van de verkoop bij Kringwinkel worden geïnvesteerd in deze projecten en alles wat nodig is om meer dan 450 medewerkers werk te geven. Bij Ateljee werken mensen die moeilijk aan een job geraken omdat ze kortgeschoold of langdurig werkloos zijn, te kampen hebben me een psychosociale problematiek. De inkomsten dienen ook om onze hulpverlening te organiseren: kortingen bij Kringwinkel maar ook de sociale tarieven in onze restaurants.

Ateljee krijgt wel subsidies om mensen tewerk te stellen maar de inkomsten van de verkoop in de winkels zijn minstens even noodzakelijk om de organisatie in leven te houden.

4. Wordt alle ingezamelde textiel verkocht bij Kringwinkel?

Neen. Kledij moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen om hier te kunnen verkopen. Jammer genoeg zijn er ook mensen die vuile, gescheurde kledij, kapotte schoenen ... in onze containers deponeren. Toch proberen we het materiaal maximaal te hergebruiken.

Daarom lanceerden wij het project Gentmade: niet-verkoopbare kledij wordt gebruikt om originele handtassen, rugzakken, kussens, gsm- en briletuis ... te maken. Zoveel mogelijk hier gebruiken dus en de inkomsten uit de verkoop van deze producten investeren in tewerkstelling en hulpverlening.

5. Voert De Kringwinkel ook textiel uit naar het buitenland?

Ja. Een deel van wat we inzamelen gaat naar het buitenland. Het gaat vooral om textiel dat hier niet kan verkocht worden. Het is beter dit deel niet zomaar op de afvalberg te gooien en het te verkopen aan binnen- en buitenlandse partners die er wel iets nuttigs mee doen. We werken hiervoor niet zomaar met iedereen samen. Al onze partners ondertekenen een overeenkomst waarin een aantal belangrijke criteria staan opgenomen die ook gecontroleerd worden: geen kinderarbeid, milieuvriendelijke verwerking ... Bovendien kiezen we voor projecten waar extra lokale tewerkstelling kan mee gecreëerd worden. 

We lieten een wetenschappelijk onderzoek uitvoeren vooraleer met export te starten. Is het uitvoeren van kledij en textiel naar het buitenland niet belastender voor het milieu dan het gewoon als afval verwerken? Rekening houdend met alle parameters bleek dit niet het geval te zijn. Afvoer naar het buitenland gebeurt structureel en in samenwerking met andere Vlaamse Kringwinkelcentra.

Voert De Kringwinkel ook textiel uit naar het buitenland?

6. Ik wil Ateljee ondersteunen en ben bereid een textielcontainer te plaatsen op mijn privéterrein. Kan dat?

Een textielcontainer plaatsen op je oprit, parking van je supermarkt ... dat kan. Wij plaatsen de container, zorgen dat hij op tijd en stond wordt leeggemaakt, dat de ruimte errond netjes blijft ... Bovendien geven we je ook een aantal andere voordelen. Door op deze manier mee te werken aan de inzameling van kledij verklein je niet alleen de afvalberg maar steun je ook de tewerkstelling en hulpverlening in eigen regio.

Neem contact op voor meer info: info@ateljeevzw.be.

 

7. Meer info over textiel?

Voor meer info over textiel, mail naar textiel@ateljeevzw.be.
We helpen je graag verder.

youtube instagram auction