Menu
Meer over De Kringwinkel
Nieuws
Tweedehands tackelt mee Earth Overshoot Day

Tweedehands tackelt mee Earth Overshoot Day

Vandaag is het weer zover: Earth Overshoot Day. Een dag die wij liever niet vieren, maar wél graag in de verf zetten. Want op deze dag is de ecologische voetafdruk van de mens even groot als de biocapaciteit van de aarde voor één jaar. Bij Kringwinkel ben je aan het juiste adres om het tij te helpen keren. Want dankzij jouw giften en tweedehands aankopen sparen we met de Kringwinkels samen jaarlijks 73.000 ton aan CO2-uitstoot uit. 

Earth Overshoot Day

Wat betekent dit precies?

Dat de wereldwijde vraag naar ecologische hulpbronnen en diensten dit jaar 1,75 keer zoveel is als wat de aarde kan genereren in datzelfde jaar. Voor de maanden die resten in 2023 moeten we dus over de rode lijn van de planeet gaan om aan onze vraag te voldoen.

En voor België alleen is het nog schrijnender, want hier valt deze datum zelfs al op 26 maart (!).

Dit tekort trekken we telkens recht door voorraden aan ecologische bronnen extra te gaan ontginnen en door meer CO2 uit te stoten dan terug omgezet kan worden. En dit jaar na jaar opnieuw.

We leven dus niet alleen boven onze stand, maar vooral boven die van de planeet.

 

Wat kan jij doen?

Doorheen de jaren is deze datum sterk vervroegd, maar elk jaar komen er ook meer oplossingen en alternatieven uit de bus, waar ook jij een verschil mee kan maken. Eentje ervan is zo weinig mogelijk nieuwe spullen kopen.

Denk dus drie keer na voor je iets nieuws koopt:

  1. Heb ik het écht wel nodig?
  2. Kan ik ook herstellen/lenen?
  3. Vind ik het ergens tweedehands?

De productie van nieuw textiel en elektro hebben de grootste impact en zijn dus het waardevolst als tweedehands aankoop. Want een inwoner van Europa koopt jaarlijks gemiddeld 26 kg kledij en gooit er 11 kg weg.

Ben je benieuwd naar oplossingen op andere vlakken? Check dan de website van Overshoot Day: www.overshootday.org/power-of-possibility/

Onderzoek bewijst: er is hoop

Gelukkig is er ook goed nieuws.

Want uit een jaarlijks groot tweedehandsonderzoek* blijkt dat twee derden van de Belgen van mening is dat je iets niet nieuw hoeft te kopen als je het ook tweedehands op de kop kan tikken. 74% van de Belgen vindt bovendien dat de overheid mensen meer zou moeten aanmoedigen om tweedehands spullen te gebruiken en dat fiscale maatregelen nodig zijn om hergebruik nog interessanter te maken.

Bovendien heeft bijna drie kwart van de Belgen in de afgelopen 12 maanden gebruikte spullen weggegeven aan vrienden, familie, het goede doel of de Kringwinkel.

En de volgende generaties lijken de switch al gemaakt te hebben, want vooral jongeren kopen vaker tweedehands: 52,3% van de -34 jarigen schafte zich vorig jaar iets tweedehands aan, tegenover 24,5% van de 55-plussers. 

Dus onthoud: met elk product dat je een tweede, derde of vierde leven geeft, draag je een steentje bij aan het milieu.


* Jaarlijkse grote tweedehandsonderzoek bij 2.000 Belgen, uitgevoerd in maart-april 2023 door onderzoeksbureau iVox in opdracht van 2dehands, HappyTroc/HappyCash, Cash Converters en Kringwinkel. Lees er meer over in ons persbericht.
 
 
Deel deze pagina:
Overzicht
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
youtube instagram shop auction