Belgische huishoudens herbergen enorm potentieel aan tweedehands elektro

Belgische huishoudens herbergen  enorm potentieel aan tweedehands elektro

Recupel en de koepels van de hergebruiksector HERW!N en Ressources roepen op om ongebruikt elektro een tweede leven te geven via de kringloopwinkels. Uit de bezitsmeting van Recupel blijkt immers dat Belgische gezinnen maar liefst 43,4 miljoen elektronische toestellen hebben liggen die ze niet meer gebruiken, terwijl die perfect werken. En dat is zonde! Hoe meer elektro we hergebruiken, hoe beter voor de planeet én onze maatschappij. Foute percepties over de kwaliteit van tweedehands elektro en onjuiste informatie over het gebrek aan garantie weerhouden een groep consumenten ervan om tweedehands elektro te kopen, zo blijkt uit de studie.

55 miljoen ongebruikte elektronische toestellen

In zijn meest recente bezitsmeting peilt Recupel naar hoeveel elektrische toestellen de Belgen bezitten en hoeveel toestellen ze daarvan nog gebruiken. Uit de laatste peiling blijkt dat 55 miljoen elektrische toestellen verdwijnen in kasten, zolders en laden. Opvallend: van die 55 miljoen ongebruikte toestellen zijn er maar liefst 43,4 miljoen toestellen die nog perfect werken.

Dat onze huizen vol liggen met nog werkende elektrische toestellen wordt ook gestaafd door verdere resultaten uit de studie :

  • 2 op de 3 respondenten geeft aan dat ze een elektrisch toestel hebben gehad dat nog werkte, maar niet meer werd gebruikt.
  • Bij een kwart van de respondenten gaat dit zelfs over drie of meer toestellen.
  • 64% van de respondenten zegt dat ze niets hebben gedaan met het apparaat dat nog werkte, maar niet meer werd gebruikt.

“Dat er nog te veel werkende elektrische toestellen in de vergetelheid geraken, staat buiten kijf. Laten we dat vooral beschouwen als een enorm onbenut potentieel voor tweedehands. Elektro hergebruiken is een driedubbele winst: we ontginnen minder nieuwe grondstoffen, we doen minder beroep op conflictmineralen en we stimuleren de lokale tewerkstelling. Of kortweg: goed voor milieu, mens en maatschappij!'”

Eric Dewaet, CEO van Recupel

Prijs op nummer één

1 op de 3 Belgen (of +/- 3,8 miljoen) zegt dat ze al eens een elektrisch apparaat tweedehands hebben gekocht. Van degenen die dat nog niet hebben gedaan, overweegt 30% (of +/- 2,4 miljoen) om in de toekomst een elektrisch apparaat tweedehands te kopen. Meer dan de helft van de Belgen staat dus positief tegenover de aankoop van tweedehands elektrische apparaten. Hun voornaamste drijfveren om tweedehands te kopen zijn geld besparen, gevolgd door duurzaamheidsoverwegingen en toeval.

Waarom heeft u een apparaat tweedehands gekocht?

  • Omdat ik geld kan besparen (85%)
  • Omdat dit beter is voor het milieu (35%)
  • Ik zag het apparaat toevallig in de tweedehandswinkel (34%)
  • Dit apparaat / model is niet meer nieuw verkrijgbaar (33%)
  • Ik vind het leuk dat het apparaat al een leven heeft gehad voordat het van mij is (26%)

“We leven in een tijd waarin alles duurder wordt én de klimaatuitdagingen enorm zijn. Daarom is tweedehands via de Kringwinkel zo waardevol: het is goed voor de portemonnee, goed voor het milieu en biedt lokale jobkansen voor mensen die het wat moeilijker hebben.” 

Kristiaan Debois, expert elektro bij HERW!N.

Foute perceptie rond kwaliteit en garantie

De top twee redenen waarom respondenten niet overgaan tot het kopen van tweedehands elektro zijn omdat ze denken dat de kwaliteit van het apparaat minder goed zal zijn en omdat ze (foutief) denken dat ze geen garantie hebben op tweedehands apparaten.  

Dat klopt niet: op tweedehands apparaten heb je wel degelijk garantie indien je het apparaat aankoopt bij een professionele verkoper, zoals een kringloopwinkel. Kristiaan Debois, expert elektro bij HERW!N: « Een toestel kopen van een particulier? Dan sta je er alleen voor bij defecten. Bij de Kringwinkel krijg je tot één jaar garantie én toegang tot betaalbare herstellingen, zelfs na die periode. Dat is het verschil tussen zomaar kopen en zorgeloos kopen. »

De leden van HERW!N en Ressources testen ook de kwaliteit van het product, zodat consumenten in een kringloopwinkel met een gerust hart voor een degelijke prijs-kwaliteitverhouding kunnen kiezen.

Inzamelkanalen elektro

Met elektronische toestellen die je niet meer gebruikt, kan je terecht in: 

  • De kringwinkel: indien het toestel nog werkt 
  • Het recyclagepark of een Recupel-punt in de winkel indien het toestel kapot is.

Zoek jouw kringwinkel