Menu
Meer over De Kringwinkel
Kringblog
Upcycling, of waarom je nooit iets moet weggooien
Er zijn zo van die dingen die tijdens de jaarlijkse lenteschoonmaak altijd opduiken: afgedragen kleren, oud speelgoed, kapot keukengerei, versleten meubels… Gooi je ze normaal in de vuilbak? Nee, niet doen! Leuke spullen weggooien, is doodzonde. Wist je dat je met wat fantasie de meeste voorwerpen een tweede leven kan geven? Laat je inspireren door De Kringwinkel en doe aan upcycling.

Upcycling van oude kleren geeft een nieuw hebbeding

Het eerste wat er bij de lenteschoonmaak bij de meeste vrouwen aan moet geloven, is de kleerkast. Neem nu die vervelende panty’s. Die hebben aan het einde van de winter allemaal lelijke ladders. En natuurlijk heb je die elke keer gewoon weer in je sokkenlade gepropt. Genoeg! Met een klein beetje verbeelding en wat upcycling tover je die versleten panty’s om in iets handigs. Een uiennetje bijvoorbeeld. Oké, best eerst even wassen, maar daarna laat je de uien er gewoon in glijden. Knoopje tussen elke ui en klaar! Gedaan met die vervelende gedroogde uienrokken op je vloer. En ze blijven nog langer vers ook. Daarmee vermijd je in één klap voedselverspilling.

Laat je inspireren door De Kringwinkel en doe aan upcycling.
Foto: Foodbag
Er ligt vast nog wel een T-shirt in de kast met gaatjes van die prikgrage broeksriem.
Foto: Apartment Therapy

Ook bij manlief valt er wat materiaal voor upcycling te sprokkelen. Er ligt vast nog wel een T-shirt in de kast met gaatjes van die prikgrage broeksriem. Wie handig is met naald en draad, maakt er een leuke totebag van, of een kussen (dat je dan vult met je kapotte panty’s, lekker zacht!). En dan stiekem lachen met het gezicht van je man als hij probeert te achterhalen vanwaar hij die zak of dat kussen kent. Ja, upcycling kan dus zelfs grappig zijn. En geen paniek: als je man alleen maar hemden draagt, vind je die toffe T-shirts natuurlijk ook bij De Kringwinkel.

Speelgoed wordt weer goed door upcycling

Je denkt nu waarschijnlijk meteen aan die berg legosteentjes waar je elke dag minstens één keer met je blote voeten op trapt en aan die emmer dino’s die het daglicht al een tijdje niet meer hebben gezien. Upcycling to the rescue! (Of toch nadat je even gecheckt hebt of je oogappel later geen architect of paleontoloog wil worden…)

Bij De Kringwinkel hebben we al ondervonden dat dinosaurussen heel dankbare upcycling-kandidaten zijn. In een wip (en met een likje verf) tover je ze om in grappige wc-rolhouders. Zocht je nog een origineel potje voor dat vetplantje? De oplossing: een dino opereren. Wablieft? Ja, neem dat maar letterlijk. Rug eruit, holte opvullen met zand of steentjes, plantje erin en klaar! Het beestje zal er helemaal van opkikkeren. En je woonkamer trouwens ook.

Upcycling to the rescue!
Foto: The Chic Site
Met al die leuke figuurtjes kan je nog alle kanten uit.
Foto: Pinterest
En die legosteentjes? Daar maak je toch gewoon een leuk vogelhuis van voor in je tuin? Je tuin fleurt er helemaal van op en de vogels zullen blij zijn met hun nieuwe, hippe stek. Geen tuin of terras? Met al die leuke figuurtjes kan je nog alle kanten uit. Plak ze aan de binnenkant van het deksel van een lege confituurpot, vul ze met water en glitter en je hebt een toffe sneeuwbol. Nog maar eens het bewijs dat je door upcycling ook andere mensen gelukkig kunt maken.

Upcycling in de keuken: van oud servies tot nieuw pronkstuk

Laatste halte voor upcycling? De keuken. Iedereen uitstappen! Door de jaren heb je een allegaartje van borden, mokken en ander servies verzameld. Is de stapel borden in de kast te hoog geworden? Met een paar borden en een stel porseleinstiften maak je in geen tijd schattige schilderijtjes voor in de kinderkamer. Trouwens ook een leuk idee om te doen met de kinderen. En als je die saaie, witte mokken beu bent, kan je ze toch gewoon decoreren? Een vaste hand en wat inspiratie en je bent vertrokken. Wedden dat iedereen je vraagt waar je die leuke mokken gehaald hebt?

Je ziet het, weggooien is zonde en upcycling is fun. En ben je meer van het type less is more, dan kan je natuurlijk altijd terecht in De Kringwinkel voor je upcycling-materiaal.

Laatste halte voor upcycling? De keuken.
Foto: Pinterest
Deel deze pagina:
Overzicht
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
youtube instagram shop auction