Menu
Meer over De Kringwinkel
Kringblog
#NIKSNIEUWJAAR!
Marlies Van Wemmel zette 2022 in met een bijzonder goed voornemen: ze zou het hele jaar niets nieuws kopen! De challenge doopte ze met een catchy hashtag: #niksnieuwjaar

"Tweedehands mag eerste keus worden"

Haar boodschap raakte een gevoelige snaar. Ze kreeg meteen verschillende nieuwsmedia over de vloer. Daar was het Marlies om te doen: een boodschap de wereld in sturen over de ecologische ramp die overproductie heet en zoveel mogelijk mensen inspireren om minder nieuwe spullen te kopen. Dat de meeste media ook wilden weten welk antwoord ze klaar had op WC-papier-schaarste, nam ze er lachend bij.

In haar uitdaging om een heel jaar niets nieuws te kopen, speelt De Kringwinkel een speciale rol: “Dit jaar ga ik als Kringfluencer nog meer tweedehandswinkels bezoeken dan anders en mijn vondsten delen via sociale media. Ik vind dat we er nog te veel van uitgaan dat tweedehands voor arme mensen is. Dat idee moeten we echt een keer achter ons laten. Tweedehands mag eerste keus worden, ook voor wie misschien genoeg budget heeft om alles nieuw te kopen.

NiksNieuws tip

In deze blogpost geeft Marlies jou met plezier ook een NiksNieuws tip mee:

Carnavaloutfits voor kinderen

Het is bijna krokusvakantie en dat betekent ook carnaval op school! Of in het jeugdhuis, of in de jeugdbeweging… En willen we dan niet allemaal net die supercreatieve mama zijn die een heerlijk pakje gestikt en geknutseld heeft voor haar oogappeltje? Of die jongere die het jeugdhuis dansend binnenknalt in een zelfontworpen MET-gala-dress?

Er zijn jaren dat ik die mama ben geweest en onze Douwe stralend als een troubadourtje de speelplaats op trommelde. Er zijn andere jaren geweest dat ik op donderdag net voor de schoolbel ging, snel een bumba- of gevangenispak van een winkelrek graaide. Wij mama’s kiezen namelijk niet altijd hoeveel tijd en energie er in ons toverpotje zit.

Gelukkig hoeft geen enkele mama iets nieuws te kopen, want behalve leuke stofjes en knutselmateriaal, of oud textiel waar iets van te maken valt, zetten de meeste Kringwinkels een kleine carnavalsafdeling op met een gigantische overvloed aan vorig-jaar-snel-gekochte-verkleedkledij. 

 

Ik geef daarom ook graag een uitdaging mee: koop dit jaar eens niks nieuws voor carnaval. Ga naar een Kringwinkel in je buurt, daar hangen de carnavalspakken al klaar! Of maak dit weekend tijd om met je kinderen een carnavalsoutfit te knutselen uit oude kleren en spullen - véél leuker dan een gekocht pak, toch?

Activiteit: maak een Carnavaloutfit met Marlies

Op woensdag 23 februari, van 10u tot 16u vertoeft Marlies met haar stikmachine in De Kringwinkel Heist-op-den-Berg om alle mama’s, kinderen en andere fuifbeesten te helpen hun ideale carnavalsoutfit samen te stellen.

Meer informatie vind je in dit Facebookevenement.

Meer NiksNieuws

Benieuwd geworden hoe Marlies het fixt om een heel jaar niets nieuws te kopen? Volg al haar verhalen op haar Instagram- of Facebook-pagina!

Lees in dit artikel van het Nieuwsblad hoe de workshop "Carnavaloutfit maken" verliep.

Lees hier ook het interview dat Marlies gaf aan onze partner De Transformisten.

Deel deze pagina:
Overzicht
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
youtube instagram shop auction