Menu
Meer over De Kringwinkel
Nieuws
Kringwinkelmedewerkers aan de slag in de zorgsector

Kringwinkelmedewerkers met talent voor zorg gaan aan de slag in de zorgsector

Sociale tewerkstelling is meer dan een job alleen. In de Kringwinkels gaan we dagelijks, samen met onze medewerkers, op zoek naar hun talenten: wat ze graag doen, waar ze goed in zijn. We creëren een job op maat waarin ze kunnen uitblinken.

Zo hebben we ook collega’s die een talent hebben voor zorg: als klant kan je bij hen terecht met je verhaal, ze helpen een collega die in moeilijkheden zit, gaan begripvol om met klachten.  

Voor die mensen start Kringwinkel Maasland nu een proefproject op waar ze hun talent nóg beter kunnen inzetten.

Kringwinkel Maasland ontzorgt

Medewerkers van Kringwinkel Maasland gaan in dit project aan de slag binnen woonzorgcentrum De Kristallijn in Bilzen. Iets waar alle partijen wel bij varen, want:

  • Onze medewerkers zijn blij om een uitdagende functie te krijgen in een nieuwe, zorgende omgeving.
  • Het verplegend personeel wordt ontlast van allerlei kleine taken en ervaart zo minder werkdruk.
  • En ook de bewoners van de woonzorgcentra varen er wel bij nu er meer tijd vrij komt voor kwalitatieve zorg.

Dankzij de vele stagiairs en vrijwilligers blijft de bediening in de Kringwinkels bovendien gewaarborgd.

Takenpakketten op maat

Er wordt een takenpakket samengesteld op maat van de medewerkers. Ze kunnen natuurlijk niet de taken doen van iemand die een opleiding in de zorg heeft, maar met het project ontlasten ze wel de zorg- en verpleegkundigen. Er zijn twee soorten takenpakketten:

  • Technische dienst, algemene klusjes, schoononderhoud (vb. een kadertje ophangen in de kamer, magazijnbeheer, onkruid wieden in de tuin, …)
  • Zorg- en verpleegkundigen ondersteunen zodat zij meer tijd krijgen (vb. bedden opmaken, post uitdelen, bewoners naar de kapper brengen,…)

Elke medewerker krijgt ook een aantal peters of meters toegewezen op de vloer waarbij ze steeds terecht kunnen zodat de stap voor hen wat kleiner wordt. En ook de sociale dienst van de Kringwinkel gaat regelmatig langs voor evaluatie.

Zorgende profielen in een zorgende omgeving

“Er was hier al een langere tijd veel vraag naar vanuit onze medewerkers. Via deze samenwerking kunnen mensen in de sociale tewerkstelling met een zorgend profiel nu eindelijk ook aan de slag in een zorgende omgeving. Het is ook fijn om te horen dat onze medewerkers zoveel waardering van de bewoners in het woonzorgcentrum krijgen. De bewoners zijn blij met de diversiteit op de werkvloer en met het extra gezelschap dat ze krijgen.” - Liss van Kringwinkel Maasland

Tea For Two

Het idee vloeit voort uit het Tea For Two-project dat vzw De Biehal* samen met drie andere maatwerkbedrijven in 2018 opstartte. Het project liep tot 2021 en was een groot succes: er waren positieve effecten op het welzijn van de medewerkers, werktevredenheid, betrokkenheid, eigenaarschap, zelfvertrouwen, …

Intussen vond afgelopen maandag 11 september de kick-off plaats van de ‘Proeftuinen van samenwerking tussen de Sociale Economie en Zorg’, in aanwezigheid van Minister van Werk en Sociale Economie, Jo Brouns. Het begin van nog meer structurele samenwerkingsverbanden met woonzorgcentra!

* Vzw De Biehal is een maatwerkbedrijf met onder andere kringloopwinkels in Limburg en de Antwerpse Kempen en maakt deel uit van de Kringwinkel-groep.

Deel deze pagina:
Overzicht
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
tweedehands tweedehands artikelen tweedehands kopen tweedehandswinkel tweedehands spullen
youtube instagram shop auction