Via sociale tewerkstelling staan duizenden mensen klaar om aan het werk te gaan. Op maat en op hun tempo, maar wel met goesting én met talent.
Daarom lanceren wij op 20 februari - de Werelddag van de Sociale Rechtvaardigheid - de omgekeerde vacature. Dit is geen echte, maar een fictieve vacature om het belang van sociale tewerkstelling te onderstrepen. Iemand die geen kansen krijgt ergens anders, iemand die de taal niet kent, iemand die niet meekan met de straffe productie-eisen? Zij kunnen terecht in 1 van onze 123 Kringwinkels.*
Het is niet omdat je het even wat moeilijker hebt in je leven of omdat je een beperking hebt, dat je geen recht meer hebt op een job. De Kringwinkels willen hun medewerkers zoveel als mogelijk zin, structuur, identiteit en een plaats in de maatschappij verschaffen. Mensen moeten niet opgelapt, geüpdated of gerepareerd worden. Ze hebben nood aan ontwikkeling en ontplooiing.
Bij de begeleiding gaan we uit van de sterktes en behoeften van de medewerkers en werken we aan werkattitudes. Door de sociale contacten, de werkstructuur en hoger inkomen krijgen de medewerkers weer zelfvertrouwen, eigenwaarde en toekomstperspectief.
Een job geeft structuur en trots in je leven en daarom is het zo belangrijk dat we blijven investeren in de sociale economie. De begeleiding die we voorzien op de werkvloer, de expertise om een context aan te passen waar iedereen zich goed voelt, dat is waar sociale ondernemingen het verschil maken.
“Veel mensen die vandaag niet werken, die willen echt wel werken, maar kunnen gewoon niet voldoen aan de hoge rendementsverwachtingen van onze arbeidsmarkt. Geef hun een steuntje op het werk, eerder dan een toelage om niet te werken. Of tenminste de keuze.” - Gorik, beleidsmedewerker sociaal ondernemen HERW!N, de koepel van de KringwinkelsWie had gedacht dat we in de nasleep van een globale pandemie recordcijfers aan werkloosheid zouden zien, zal grote ogen getrokken hebben. Integendeel, de arbeidsmarkt staat in brand. Er zijn te veel vacatures voor te weinig mensen of te weinig ‘geschikte’ mensen. Ondanks de dalende werkloosheid is er een grote groep die niet aan de slag kan. Deze doelgroep kan wél aan de slag in een sociaal-economie bedrijf zoals De Kringwinkel. Concreet kan het gaan over mensen met een arbeidshandicap, met medische, mentale, psychische of psychosociale problematiek of langdurig werklozen.