Ze wassen onze kleren, poetsen ons servies, zetten die levensnoodzakelijke kop koffie in de ochtend. Ze zorgen toch goed voor ons, onze toestellen. Dus moeten wij hetzelfde doen. Met deze 10 tips van Recupel hou je je elektrotoestellen in topvorm!
Naarmate stof zich opstapelt in een toestel loop je meer risico op oververhitting, slechte contacten, haperende ventilatoren en zelfs kortsluitingen. Hou je elektronica dus zo veel mogelijk weg van stof: zet ze niet op de grond, stofzuig je woonkamer of bureau net iets vaker …
Maar wat je ook doet, stofzuig het toestel nooit! Stofzuigers wekken makkelijk statische elektriciteit op aan het mondstuk. Als dat overslaat op de fragiele componenten van bijvoorbeeld je computer is het game over, letterlijk.
Toestellen die water gebruiken, lijden onder kalkaanslag. Ook al gebruik je bijvoorbeeld flessenwater in je koffiemachine, je moet ze tijdig ontkalken. Let wel op waarmee je dat doet. Azijn is een traditioneel middeltje, maar kan de onderdelen aantasten. Dat bepaalde apparaten aangepaste ontkalkingsmiddelen nodig hebben, is dus geen verkooppraatje. En ook (af)wasmiddel in (af)wasmachines is geen goed idee. Die twee zijn letterlijk schuimbekkende vijanden, het gevolg is schade aan de motor en een dweil op de vloer.
De meeste elektronische apparaten houden niet van extreme temperaturen. Een te lage temperatuur is slecht voor batterijen en rond -10° C krijgen ook lcd-schermen het moeilijk. Gaat de omgevingstemperatuur van bijvoorbeeld een laptop heel snel van koud naar warm, dan kan er binnenin het apparaat condensatie ontstaan. Je laat het toestel dan best even opwarmen voor je er stroom doorheen jaagt.
Ook een te hoge temperatuur heeft dan weer nadelige gevolgen voor de levensduur van een apparaat. De meeste elektronische toestellen produceren zelf al behoorlijk wat warmte. Zorg dus altijd voor voldoende ruimte voor ventilatie rondom een toestel en stapel niet te veel apparaten die warm draaien. Je elektronische apparaten achter een zonovergoten raam zetten, is vragen om problemen.
Goed voor de levensduur van luidsprekers, je trommelvliezen en de relatie met je buren: zet het volume van je toestellen niet op het maximum als het niet nodig is! Een luidspreker werkt door een heel dun, vaak papieren kegeltje te laten trillen. Hoe hoger het volume, hoe meer dat kegeltje heen en weer geslingerd wordt en hoe minder lang het standhoudt. Als je muziek wat vervormd begint te klinken, ben je de pijndrempel van dat kegeltje aan het testen en wellicht ook die van je oren.
Wees aandachtig voor signalen dat er iets niet in orde is. Misschien merk je dat je stofzuiger meer moeite heeft dan anders, dat de wasmachine enigszins gestrest klinkt, of dat de groenten bevriezen in de koelkast. Ga dan op onderzoek uit en kijk eerst in de handleiding. Vind je het probleem niet, roep dan de hulp in van een technieker. Voorkomen is beter dan binnenbrengen bij een Recupelpunt.
In veel toestellen zit een filter, vaak zelfs meerdere. Als je die niet regelmatig schoonmaakt, ontstaan er na een tijdje problemen met de doorstroming van lucht of water. Bij een verstopte filter moet de motor in een apparaat harder werken of komt de koeling in het gedrang. In elk geval verkort dat de levensduur. Bij huishoudtoestellen zoals een droogkast kan je best de handleiding raadplegen, zodat je zeker weet waar alle filters zitten en hoe je ze proper kan maken. Kijk bij toestellen als een computer of televisie regelmatig na of de ventilatieopeningen niet vol stof en pluis zitten.
De trommel van een wasmachine draait een paar honderd keer … per minuut. Het risico op slijtage en schade is dus groot. Als je te veel was in één keer wilt doen, moeten onderdelen zoals de motor en aandrijfriem harder werken, slijten ze sneller, kunnen er lekken ontstaan en verbruik je meer. Vuistregel: je kleren moeten nog vrij kunnen bewegen in de trommel.
Een te lege wastrommel is evenmin ideaal. Dan raakt de machine uit balans. Hetzelfde geldt voor een machine die niet goed waterpas staat. Nog veel voorkomende boosdoeners zijn: sleutels of kleingeld die nog in broekzakken steken. Die slingeren dan aan 1.600 toeren per minuut door de trommel en kunnen zo schade veroorzaken.
Iets waar de meesten onder ons zich schuldig aan maken: te veel zeep gebruiken. Maar zo kweek je schimmels in je wasmachine. Die schimmel komt ook op je kledij terecht. Bovendien kan een overdosis zeep op zich al schade berokkenen, bijvoorbeeld aan de sensor die het waterniveau meet. Gebruik dus niet méér zeep dan er op de gebruiksaanwijzing staat, je wasmachine zal je (eeuwig) dankbaar zijn.
Haal een lithium-ionbatterij uit het toestel en bewaar ze op een plaats waar het niet kouder wordt dan 5°C en liefst niet warmer dan 30°C. Bescherm je batterij tegen vocht, stof en hevige schokken.
Laad de batterij ook op na gebruik, zeker als je hem langdurig opbergt (ga dan voor 50%). Want zelfs als je ze niet gebruikt, verliest een batterij langzaam haar lading. Een lithium-ionbatterij die hélemaal leegloopt, is reddeloos verloren. Om dezelfde reden werk je best niet verder met een batterij als die aangeeft leeg te zijn, ook al werkt het apparaat nog even.
Je hebt misschien wel eens gehoord dat je een batterij best niet oplaadt voor ze helemaal leeg is. Dat geldt niet meer voor lithium-ionbatterijen. Die houden vooral van gedeeltelijk op- en ontladen, tussen 20% en 80% van hun capaciteit. Laad ze dus gerust op voor ze helemaal leeg zijn, maar wel pas als ze afgekoeld zijn. Je laat ze best niet langer dan 12 uur in de lader zitten, tenzij het anders in de handleiding staat. Sommige laders beschikken namelijk over een automatische functie die je batterij op- en ontlaadt binnen het optimale laadbereik. Ze doen dat om de levensduur te verlengen, gezien lithium-ionbatterijen niet graag lang stilliggen. Rust roest, ook voor een batterij.
Laat je ongebruikte elektro dus niet al te lang in de kast liggen, maar breng het binnen bij een Kringwinkel. Werkt het nog? Top, dan vindt het via onze winkels opnieuw geluk bij een volgende eigenaar. En ook als het niet meer werkt, is het meer dan welkom. Want veel Kringwinkels hebben een elektro-herstelatelier waar jouw toestel een tweede adem wordt ingeblazen. Lukt dit niet, dan haalt Recupel het bij ons op voor een zo goed mogelijke recyclage van alle onderdelen.