Soms komen ze van ver, gevlucht, weg van de oorlog. Soms komen ze van vlakbij, getekend door het leven. Hun plek vinden op de arbeidsmarkt is moeilijk. Geen kennis van het Nederlands, geen ervaring, te hoog of te laag geschoold. Altijd iets. Bij de Kringwinkel krijgen ze een job op hun maat, op hun ritme en ruimte om op adem te komen.
Maak kennis met de gezichten van de Kringwinkel.
Nataliia, Tetiana en Khystyna vluchtten in het voorjaar 2022 voor de oorlog in Oekraïne, hun thuisland. “Onze mannen zijn ginder gebleven”, vertellen Nataliia en Khystyna.
“We zijn erg dankbaar voor al de solidariteit die we hier hebben ontvangen. Belgen zijn heel gastvrij.
We hebben alle drie online een opleiding Nederlands gevolgd via het KISP Volwassenonderwijs. Maar het is een erg moeilijke taal om te leren.”
“We hadden thuis een goede job. Als leerkracht, winkelbediende en boekhouder. We wilden in België niet gewoon thuis blijven zitten, veel te veel tijd om na te denken. Via het OCMW konden we aan de slag in de Kringwinkel van Sint-Lievens-Houtem. Hier kunnen we werken én de taal beter leren. Ondertussen begrijpen we de klanten al een beetje als ze de prijs vragen of de maat.“
Maria werkt in het sorteeratelier in Sint-Niklaas. Daar is ze na jaren ontpopt tot een ware huisraadkenner, in die mate dat de functie prijsbepaler naar haar is genoemd.
‘Ik ben geboren in Angola, Zuidwest Afrika. 20 jaar geleden ben ik door oorlog naar België gekomen. In 2016 ging ik voor de eerste keer terug. In augustus keer ik nogmaals naar Angola, deze keer met mijn man en twee kinderen.”
“Ik begon mijn stage in 2011 bij de poetsploeg. Van daaruit groeide ik door naar het winkelteam. Toen mijn stage eindigde, wilde ik een opleiding zorgkundige starten. Ik was in Angola namelijk verpleegster in de materniteit. Door zelf jonge kinderen in huis te hebben en de verschillen met de Belgische zorgkunde, lukte dit niet. Toen kwam er een plekje vrij in het sorteeratelier, waar ik nu met plezier al elf jaren werk. Ooit wil ik terug verpleegster zijn. Mijn passie is mensen helpen. Ik heb jarenlang baby's mee op de wereld helpen zetten, dat gevoel is onbeschrijfelijk.”
“Ik hou van werken. Stil zitten is niets voor mij. In Syrië was ik leerkracht wiskunde en taal. In een winkel werken was voor mij dan ook helemaal nieuw. Ik had het niet verwacht maar ik doe het zeer graag. Al meer dan 3,5 jaar werk ik bij Kringwinkel Stroom. Eerst in de kledingwinkel, nu in de meubelafdeling. Sorteren en prijzen van goederen, de winkelrekken aanvullen, aan de kassa en het geefpunt staan, ik doe het allemaal met evenveel plezier. Mijn team bestaat uit fijne collega’s, afkomstig uit de hele wereld. Dankzij hen voel ik mij hier helemaal thuis.”
“Dat er hier niet veel zijn met een gestreken hemd onder hun fleece? Ongeacht wat ik doe, ik zie er graag verzorgd uit. Dat vind ik belangrijk. Ik heb 20 jaar voor ILvA gewerkt. Rondrijden met de bulldozer op het stort. Tot het stort gesloten werd in 2009. Ik ben dan meer dan 10 jaar thuis gebleven, ondertussen gezorgd voor mijn moeder die ziek was. Tot de VDAB mij contacteerde dat ik opnieuw aan de slag moest. Ik werk nu in arbeidszorg bij Kringwinkel Stroom in Aalst. 5 dagen per week, telkens in de voormiddag en dat is haalbaar. Huisraad die binnenkomt via inboedels of via de winkels, die sorteer en controleer ik.”
Tania werkt in de textielafdeling in Sint-Niklaas. Daar is ze een vaste waarde met doorzettingsvermogen en veel zin om mee te zingen met de radio.
“Ik ben geboren in Cuba, in het midden van het eiland. Door de moeilijke werkomstandigheden ben ik in 2006, samen met mijn 2 kinderen, naar Nederland getrokken. Niet veel later kwam ik in Kruibeke terecht. Ik keer ieder jaar nog terug naar Cuba, tijdens de vakantieperiode.”
“Ik begon mijn stage in 2018 in de huisraadsortering. Ik groeide daarna door naar het sociaal restaurant De Variant. In Cuba werkte ik als bakkershulp en poetste ik in een hotel. Die ervaring hielp me tijdens mijn stage in het restaurant. Doordat een collega met pensioen ging in de textielafdeling, kon ik daar een plaatsje bemachtigen. Ik voel me echt thuis in dit team. We werken elke dag vol goesting samen.”
“Als ik kon, startte ik een bedrijf om mensen te helpen. België heeft me omarmd toen ik hier toekwam. Ik wil hetzelfde kunnen doen voor anderen.”
Pascal (64) is al 4 jaar vrijwilliger bij Kringwinkel Open Plaats in Gent en werkt een halve dag per week in de Kringwinkel van de Brugse Poort bij de huisraad: aanvullen, verpakken, prijzen. Hij draagt de circulaire economie een warm hart toe.
“Iets onbetaald doen vanuit overtuiging, dat is voor mij heel belangrijk. Als je met pensioen bent dan mag iets niet meer als een verplichting voelen. Maar engagement is voor mij wel fundamenteel. Je doet het of je doet het niet. Hergebruik dankzij de Kringwinkel, dat vind ik echt iets positiefs. Ik word blij als ik jonge mensen zie komen."
“Mocht ik vroeger geweten hebben wat ik nu weet, dan zou ik naar de Kringwinkel gegaan zijn. Voor een kleine prijs kun je iets kopen en dat betekent weer: mensen tewerkstellen die anders niet aan de bak komen. Hier kunnen ze ook de taal leren en Nederlands oefenen. Dat is het begin van een carrière of een job.”
“Vrijwilligers hebben daar ook een sociale rol in. Het mooiste vind ik dat je de mensen kan helpen. Dat geeft mij voldoening. Ik heb ook ontdekt dat verkopen echt iets voor mij is. Sociaal contact, zowel met de medewerkers als met de klanten, daar doe ik het voor. Op den duur bouw je een band op. Ik heb hier zelfs vrienden gemaakt. Kijk, ik ben maar een kleine schakel in het geheel, maar het zijn de kleine dingen die tellen. Het begint altijd bij jezelf.”
Ethel werkt in sociaal restaurant De Variant. Daar is ze een vaste waarde aan de kassa en in de zaal, waar ze met plezier een babbeltje slaat met de klanten.
“Ik ben geboren in Sint-Niklaas. Tijdens mijn schoolperiode kwam ik terecht in de opleiding Landbouw. Dit was echter niet helemaal mijn ding, ik miste de sociale interactie met andere mensen. Zo kwam ik uiteindelijk bij Den Azalee terecht. Ik begon mijn stage in Den Azalee vier jaar geleden. Eerst kon je me terugvinden in het speelgoedatelier.
"Van daaruit groeide ik door naar het textielatelier, waar ik met plezier twee jaar lang heb gewerkt. Daarna kwam ik in De Variant terecht. Hier leerde ik de mise-en-place voorbereiden, groenten snijden en stond ik vaak mee aan de afwas. Na een tijdje werd ik opgeleid om aan de kassa te staan en de klanten te bedienen. Ik sta nu dus zowel in de keuken als in de zaal. Die afwisseling vind ik geweldig. Een babbeltje kunnen slaan met klanten hoort er uiteraard ook bij.”
“Bijna 5 jaar geleden ben ik uit Syrië gevlucht. Door de oorlog was er geen proper water, geen elektriciteit, geen school voor mijn kinderen. Voor ik naar België kwam werkte ik niet buitenshuis. Ik was thuis om voor mijn kinderen te zorgen.
Nu werk ik ondertussen al 1,5 jaar bij de Kringwinkel. Eerst tijdelijk als art. 60, nu met een vast contract als LDE. Toen ik tussen 2 contracten door een maand geen werk had, bleef ik thuis en voelde ik mij zo moe. Eten, opruimen, slapen, zo saai! Ik ben echt blij dat ik bij Stroom werk, dat geeft mij energie.”
Vanessa werkt in de winkel van Sint-Niklaas. Ze staat met veel plezier aan de kassa en kan uren bezig zijn met de winkel voorzien van kledij en alles netjes hangen.
“Ik ben geboren en getogen in Johannesburg Springs, in Zuid-Afrika. Het is een prachtig land met veel natuur en dieren. Het is intussen 15 jaar geleden dat ik nog eens in Zuid-Afrika was, maar Kaapstad staat toch zeker op mijn lijstje. Daar ben ik nog nooit geweest.”
“Intussen ben ik een kleine drie jaar bij Den Azalee. Ik startte als stage op in het speelgoedatelier. Daarna ging ik me verdiepen in het sorteren van huisraad. Na een kort traject bij de poetsploeg kwam ik terecht bij de winkel van Sint-Niklaas. Daar kan ik echt mijn energie kwijt. Door mijn ervaring in de winkel, wil ik later graag aan de slag in een kledingwinkel. De tijd vliegt als je door al die textiel gaat.”
“Ik startte in arbeidszorg maar ondertussen werk ik al een aantal jaren in LDE-statuut bij de inboedelservice. Wij maken huizen leeg op aanvraag. Ik vond het jammer dat ik geen rijbewijs had, zeker omdat er bij Kringwinkel regelmatig een tekort is aan chauffeurs. Tijdens een gesprek met mijn trajectbegeleider kreeg ik de vraag of er een bepaalde opleiding was die ik wou volgen. Zo kreeg ik de kans om tijdens mijn werkuren mijn rijbewijs te halen. Eerst mijn rijbewijs B, daarna zien we wel. Mocht ik op die manier hier kunnen doorstromen, dat zou ik zeker fijn vinden.”