Jaarlijks schenken gulle gevers 73.000 ton goederen aan Kringwinkel. Deze onvoorstelbare hoeveelheid gewone, speciale en unieke dingen komt in de handen van onze bekwame medewerkers terecht en vindt via Kringwinkel zijn weg naar een nieuwe thuis. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk?
Communicatieverantwoordelijke voor de Fietserbond. Woont in Borgerhout met haar man en twee zoontjes (7 & 9). Creatief wonder, grote Kringwinkelfan. Zoekt een nieuwe eigenaar voor een paar spullen die ze niet meer nodig heeft.
"Ik heb 6 jaar voor Kringwinkel gewerkt als communicatieverantwoordelijke. Toen ik voor het eerst zag wat een logistiek en enorme organisatie er achter Kringwinkel schuilt, viel mijn mond open van verbazing. Nu weet ik perfect wat met alle spullen gebeurt en hoeveel mensen én producten hierdoor nieuwe kansen krijgen. En breng ik dus nog meer.
Een paar keer per jaar ruim ik grondig op, en breng alles dan in onze bakfiets naar Kringwinkel in de Kroonstraat. Het is een wonder hoeveel je kwijt kan in zo’n bakfiets! Tussendoor neem ik soms ook wat spulletjes mee en geef ze af voor de werkdag begint. Zoals vandaag. Ik heb wat kinderkleren waar mijn jongens zijn uitgegroeid en een oranje Senseo die echt vloekt met het groen in onze keuken. Ook een knalrode theepot gaat mee. Ik heb iets met theepotten: ik word er snel door verleid en heb er al een stuk of zes. De afspraak met manlief is dat als ik een nieuwe theepot koop, er één weg moet. En van mijn zes theepotten is deze, na lang wikken en wegen, nu de minst leuke."
Stap 1: aanbellen bij ‘Goederen Geven’. Mijn collega Blas komt er snel aan om mijn doos in ontvangst te nemen.
Op de loskade scheiden de wegen van mijn spulletjes zich al meteen. De Senseo gaat op een kar voor herstelling in het elektroherstelatelier. Onze medewerkers van het elektro-atelier keuren de apparaten grondig, herstellen ze indien nodig en maken ze proper.
De theepot reist langs de band waar medewerkers een eerste triage doen. Afval, of dingen die niet meer verkocht kunnen worden gaan naar de juiste container voor recyclage: ijzer, papier, hard plastic, glas, hout of restafval. We proberen afval zoveel mogelijk te vermijden.
Dikwijls ruimen mensen hun kelder of zolder op en dan durft er nogal eens wat stof op de spullen belanden. Daarom gaat het richting afwasmachine. De theepot komt er glanzend en proper weer uit.
Daarna gaat hij naar de ‘prijstafel’, waar Anita de theepot keurt en prijst. Het blijkt een ‘retro’-theepot, die kost toch 7 euro. Een gewone theepot kost maar 3 euro.
Ondertussen is de kinderkleding op de textielafdeling beland en goedgekeurd voor verkoop. Ook het Senseo-apparaat is ondertussen nagekeken en geprijsd.
Tijd om de bakken te vullen en op de vrachtwagen te laden! Onze chauffeurs brengen alle spullen naar de winkel.
Iets later op de dag maakt Tumisha, één van de 20 medewerkers in de Kringwinkel in Merksem, de bak leeg.
Alles krijgt een plekje in de winkel.FANNY BOCHU (26) uit Borgerhout viel meteen op het mooie rode theepotje.
“Ik zocht eigenlijk net een felgekleurd aardewerken potje om bloemetjes in te zetten. Deze rode theepot is ideaal daarvoor. Geweldig gewoon, dat ik dat hier nu vind! Het zal supermooi staan bij mijn thuis.”