Menu
Meer over De Kringwinkel
Meer dan tweedehands
Sociale tewerkstelling

Sociale tewerkstelling

Iedereen die iets koopt bij of schenkt aan Kringwinkel draagt meteen bij aan de tewerkstelling van mensen met net dat tikje minder geluk op de gewone arbeidsmarkt. Zij registreren, sorteren en controleren alle voorwerpen die je ons schenkt. Daarna moeten ze ook nog winkelklaar gemaakt worden. Een pak werk! Momenteel werken er dan ook meer dan 4800 werknemers bij ons, waarvan 85% in het kader van sociale tewerkstelling.

Wat is sociale tewerkstelling?

Sociale tewerkstelling werd in het leven geroepen voor mensen die om uiteenlopende redenen moeilijk werk vinden op de reguliere arbeidsmarkt. De redenen hiervoor zijn heel uiteenlopend. Een langdurige ziekte, niet voldoende Nederlands spreken, armoede, een laag zelfbeeld, …

 

Kringwinkel geeft hen een job op maat en de kans om werkervaring op te doen. Zo kunnen ze niet alleen genieten van een regelmatig inkomen, maar ook van sociale contacten en krijgen ze de kans om hun talenten te ontwikkelen. Indien nodig leren we onze medewerkers de technische, sociale en taalkundige vaardigheden die nodig zijn voor het uitvoeren van hun job.

 

Daardoor maken ze meer kans om door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt.

Sociale tewerkstelling is winst voor de maatschappij

Een sociale werkplaats geeft zin aan mensen. Maar het is ook goed voor de maatschappij. HERW!N de koepel van de sociale circulaire ondernemers in Vlaanderen, berekende het rendement van elke job in de sociale tewerkstelling. Wat blijkt? Ondanks de subsidiekost, levert de tewerkstelling van één extra werknemer op jaarbasis een nettowinst op van € 14.500 aan de maatschappij.

Hoe dit komt? Wel, iemand die werkt, heeft geen werkloosheidsuitkering nodig. Maar zo doorbreken ze ook hun maatschappelijk isolement en de spiraal van generatie-armoede. Iets wat ook een positief effect heeft op hun fysieke en geestelijke gezondheid.

Lees er meer over in dit opiniestuk: https://sociaal.net/achtergrond/job-sociale-economie-brengt-op/ 

Onze werknemers aan het woord

 

Onze medewerkers zijn fier op hun job. En terecht! Want stuk voor stuk staan ze mee aan het roer van de circulaire economie. En elk heeft zijn eigen straf verhaal te vertellen.


In deze blogpost vind je een greep uit de vele verhalen die op de Kringwinkel-werkvloer leven. Benieuwd naar meer? Kom gewoon eens langs bij Kringwinkel. En maak ook kennis met onze 4800 andere medewerkers. 

Sociale tewerkstelling sociale werkplaats sociale werkplaatsen
Sociale tewerkstelling sociale werkplaats sociale werkplaatsen
youtube instagram shop auction