We kunnen jullie wel vertellen hoe geweldig we De Kringwinkel vinden, maar wie is er beter geplaatst om dit te doen dan onze medewerkers? Aan hen het woord:
Elle is werkleider in De Kringwinkels van Den Azalee in Sint- Niklaas, Temse en Sint-Gillis-Waas. Daar is ze ook de interieurvirtuoos van dienst. "Ik volgde kunstonderwijs en ging uiteindelijk aan de slag als restaurateur van monumenten." Steekt Elle van wal.
"Bij de restauratie van een altaar kwam ik onverwacht in contact met medewerkers van een maatwerkbedrijf. Ze onderhielden in de kerk de koorstoelen. Dat boeide me. Ik besloot het roer om te gooien en een job te zoeken in de sociale sector. En ik heb er nog geen seconde spijt van."
Gül trouwde op haar 17 met haar buurjongen.
"De eerste jaren zorgde ik vooral voor de kinderen. Ik volgde een opleiding textiel, maar heb mijn diploma hier niet voor behaald.
Het was moeilijk om werk te vinden. Ik was 8 jaar werkloos voor ik vast werk vond bij Ateljee in het project Gentmade. Hier waarderen ze mijn creativeit en ben ik verantwoordelijk voor de lederen handtassen."
Vier jaar geleden ging Jenny aan de slag in De Kringwinkel “Ik raakte niet meer aan in job”, vertelt ze. “Tot ze me werk en een opleiding voorstelden en ik in De Kringwinkel in Temse belandde. Ik heb er echt wel mijn draai gevonden.”
Jenny is er verantwoordelijk voor de afdeling boeken. “Ik ben nog elke dag verbaasd. Mensen brengen soms splinternieuwe boeken binnen die niet eens gelezen zijn. Ik vermoed dat er veel boeken zijn die ze als ‘fout’ cadeau kregen. Op die manier komt zelf een fout cadeau via De Kringwinkel nog goed terecht”, lacht Jenny.
Zeg tegen Rudy nooit dat een meubel goed is voor de schroothoop. Deze creatieve duizendpoot op de afdeling Arbeidszorg van De Kringwinkel in Sint-Niklaas maakt van afgeschreven meubelen terug een mooi, stevig en vooral origineel exemplaar.
“Het tafeltje dat ik onlangs maakte bestaat uit vier delen van andere meubelen. Met wat kap-, schaaf-, schuurwerk en een likje vernis werd het opnieuw een stevig en leuk exemplaar voor verkoop in De Kringwinkel. Ik ben nogal nieuwsgierig van aard. Ik vraag me telkens af wat ik met verschillende oude meubelen kan aanvangen. Dat maakt het werk prettig.”
De Kringwinkels zijn maatwerkbedrijf.
Dat wil zeggen dat ze passend werk bieden aan mensen die (te) ver van de arbeidsmarkt staan. In de Kringwinkelcentra kunnen ze op een laagdrempelige manier ervaring opdoen en bijleren. Zo maken ze een grotere kans om later bij een ander bedrijf werk te vinden.